Tyros 3 productinformatie

Het keyboard waar u ongetwijfeld op heeft gewacht is eindelijk gepresenteerd. De Yamaha Tyros 3 is hét nieuwe topkeyboard van Yamaha in de Tyros serie. De serie welke het niveau van keyboard op een nieuwe hoogte heeft gezet en welke de toekomst van alle andere keyboards en digitale piano's heeft gevormd.

We gaan nu wat meer in detail kijken naar de nieuwe eigenschappen van de Tyros 3 en de verbeteringen ten opzichte van de Tyros 2.

In eerste oogopslag.
De Tyros 3 ziet er niet veel anders uit dan zijn voorlopers; het straalt nog steeds 'Tyros' uit, echter een aantal dingen zijn wel veranderd. De strakke lijnen en hoeken welke de Tyros 2 had, zijn achterwege gelaten. Deze zijn ingewisseld voor rondere vormen welke het instrument een rustige uitstraling geeft. Daarnaast vallen direct de 9 schuifknoppen onder het beeldscherm op, alsmede de 2 extra knoppen naast het pitch band wiel aan de linker kant van het instrument. De functies hiervan zullen verderop besproken worden.

Het FSX klavier geeft ons naast een heerlijke aanslag, zoals we die reeds kennen van de Tyros 2, ook een verbeterde After Touch. Er zijn geen nieuwe speakers ontworpen voor de Tyros 3, hierdoor zijn de Tyros 2 speakers ook geschikt voor de Tyros 3, aangezien er niets veranderd is aan de aansluitingen. Voor een nog beter geluid kan men extra (Yamaha) speakers aansluiten, bijvoorbeeld de Yamaha HS serie.

De positie van de bedieningsknoppen is slechts enigszins aangepast, zodat deze gelijkmatiger op het instrument verdeeld zijn. Samen met het iets lagere knoppen-profiel, geeft dit een rustiger beeld.

De geluiden – Geschiedenis..
Het kan zonder enige twijfel gezegd worden dat de Tyros serie van Yamaha een groot succes is. Tijdens de grote stap van de PSR9000 naar de Tyros(1) introduceerde Yamaha de MegaVoices. Deze techniek gaf een nieuwe dimensie van realisme aan de ritmes door bijvoorbeeld het strummen van gitaren. Iets wat we tegenwoordig als vanzelfsprekend beschouwen. Toch was er nog een probleem hiermee. De klanken konden alleen gebruikt worden bij het programmeren van ritmes. De MegaVoices waren dus helaas niet door de toetsenist zelf live bespeelbaar.

De Tyros 2 was het instrument waar velen naar uitkeken. Dit keyboard zou het mogelijk maken om de MegaVoices live te kunnen spelen. Yamaha noemde het Super Articulation Voices en dit werd vol enthousiasme ontvangen door keyboardspelers overal ter wereld. Het was nu mogelijk met een keyboard om instrumenten zoals gitaar, blazers en strijkers op een ongekende realistische manier live te spelen.

De nieuwe techniek van de Tyros 3 geeft ons Super Articulation 2, maar wat voegt dit nou precies toe?

Super Articulation 2..
Net zoals bij de Tyros 2 heeft elke Super Articulation 2 klank een indrukwekkende hoeveelheid opgenomen klanken, zoals het vegen over de snaren en het tikken van kleppen, naast uiteraard de klank van het instrument zelf. Dit geeft een grote mate van realisme, omdat het keyboard uit veel meer mogelijke klanken op een specifiek moment kan kiezen. Hierbij geldt: hoe meer, hoe beter. Maar het slimme gedeelte is dat het keyboard bedenkt welke klanken het beste bij een stuk gespeelde muziek past. De Tyros 3, met zijn Super Articulation 2 techniek, gaat echter nog een stuk verder. Uit een nog veel grotere lijst van klanken en  instrument specifieke effecten, wordt gekozen aan de hand van timing en druk op de toetsen, terwijl ook nog de ingedrukte toetsen ten opzichte van de vorige ingedrukte toets in overweging wordt genomen. Het allermooiste hiervan is echter wel dat u (als u dit wilt) over dit proces totale controle heeft.

Er zijn 5 hoofdklanken welke gebruik maken van de Super Articulation 2 techniek. Hiernaast zijn er ook nog 6 afgeleide klanken met een uniek karakter en andere subtiele veranderingen. Deze klanken zijn:

 • Jazz Trumpet
 • Classic Trumpet
 • Jazz Sax
 • Breathy Sax
 • Clarinet
 • Ballad Clarinet
 • Romance Clarinet
 • Irish Pipe Air
 • Irish Pipe Dance
 • Harmonica
 • Blues Harmonica

Het is niet een grote groep Super Articulation 2 klanken, maar de 5 hoofdklanken nemen samen al wel 1/6 deel van het hele interne geheugen voor hun rekening! We hebben het hier dus over een erg grote hoeveelheid nieuwe instrument samples welke beschikbaar zijn.Wat opvalt is dat deze klanken allemaal blaasinstrumenten zijn. Het is nu met dit nieuwe keyboard mogelijk om volledig het hele scala aan expressies zoals staccato en legato nuances te laten klinken, welke bij de echte instrumenten zo herkenbaar zijn.

Art. 1 en Art. 2 Knoppen
Zoals in de inleiding al werd aangegeven, bezit de Tyros 3 twee nieuwe knoppen naast het pitch bend wiel. Met deze twee knoppen kunt u zowel het begin van de noot alsook het eind van de noot aanpassen. Op het moment dat u deze knoppen gebruikt, wordt het automatische gedeelte van de Tyros 3 even uitgeschakeld, zodat u zelf kunt beslissen welk effect u bij een specifieke toon wilt gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld een glide, glissando of een ander karakteristiek effect zijn. Dit is afhankelijk van de gekozen klank. De art.1 en art. 2 knoppen kunnen gekozen worden voordat u een noot indrukt, of vlak voor het loslaten van de toets. Dit geeft u een volledig scala aan effecten zodat u zo realistisch mogelijk uw favoriete nummers kunt naspelen. Het is niet alleen leuk om met deze techniek te spelen, maar het is ook verbluffend goed.

Als u er geen behoefte aan hebt om gebruik te maken van deze knoppen, dan kunt u ook gewoon de Tyros 3 moeiteloos zijn werk automatisch laten doen. U heeft hier dus veel vrijheid in, zodat u het meeste uit deze techniek kunt halen.

Als u er niet zeker van bent welk effect de knoppen tot gevolg hebben, kunt u een informatiescherm openen waarin precies staat welke functies de knoppen hebben bij het specifieke instrument. Het is eveneens mogelijk om deze knoppen te gebruiken bij de originele Super Articulation klanken wanneer de effecten aanwezig zijn. Dit is het geval wanneer beide knoppen groen zijn opgelicht als de Super Articulation klank is geselecteerd.

Digital Sound Processor (DSP)..
Wat het geluid van het hele keyboard mooier maakt, is de verbetering van de DSP effecten. De galm (reverb) effecten zijn ontzettend verbeterd en de klanken en ritmes hebben onder andere hierdoor een veel rijker geluid. Vooral de ritmes klinken veel beter door de nieuwe DSP, maar dit is zeker niet het enige onderdeel van de Tyros 3 welke hier voordeel uit haalt.
Ook voegt dit meer realisme toe bij verschillende ritmes. De drums en de bass hebben verschillende effecten toegewezen bij verschillende genres om deze nog authentieker te laten klinken.

Maar het blijft niet alleen bij nieuwe effecten. Er zijn twee DSP effecten blokken welke exclusief gebruikt worden door de begeleidende ritmes. Dit zorgt voor een ongekend rijk geluid, ongeacht het geselecteerde ritme. Dit betekent dat waar de Tyros 2 slechts 3 DSP effecten te bieden had, de Tyros 3 er in totaal 5 heeft. Dit verschil is vooral merkbaar wanneer u teruggaat naar de Tyros 2. Dit is puur een verbetering in de techniek. Hoe mooi de Tyros 2 ook is, bij de dynamiek en het volle, rijke geluid van de Tyros 3 komt het niet in de buurt.


Schuifknoppen (sliders)..
De organisten onder ons zullen verrukt zijn met deze nieuwe functie. Hiermee kunt u op een makkelijkere manier in real time de orgelregisters instellen, zonder dat u lastig op de knoppen up/down hoeft te drukken, zoals bij de Tyros 2 wel het geval is. Ook er is een knop toegevoegd waarmee u direct naar het orgel register menu springt. U kunt nu dus tijdens het spelen op dezelfde manier uw orgelklank aanpassen zoals bij de echte Hammond orgels kan.

Hiernaast zijn de schuifknoppen ook voor andere functies te gebruiken. Zo kunt u vanuit het hoofdscherm de volume niveau's van de afzonderlijke klanken direct met de bijbehorende schuifknop instellen. En het werkt ook in andere menu's waar specifieke waardes kunnen worden ingesteld.

Naast de 8 schuifknoppen die hierboven zijn genoemd, is er tevens een negende knop. Deze kan gebruikt worden voor verschillende, van tevoren in te stellen functies, waaronder ritme volume, microfoon volume en vele andere.

Ritmes..
De Tyros 2 had al een indrukwekkende lijst van 400 fantastische ritmes, maar men wil altijd meer. De Tyros 3 heeft een enorme hoeveelheid van 450 ritmes standaard in het instrument zitten, welke allemaal gebruik maken van de nieuwe technieken die het instrument biedt. Vele oude bekenden zitten in de Tyros 3, maar elk ritme is verbeterd door de nieuwe DSP en nieuwe SA2 klanken. Bovendien zijn bij sommige ritmes de intros en endings aangepast. Daarnaast is er een hele groep nieuwe styles die u nog meer inspritatie kunnen bieden.

Een aantal ritmes van de Tyros 3 zijn geprogrammeerd met behulp van een nieuwe techniek, welke oorspronkelijk voor gitaren was ontwikkeld. Dit resulteert in veel meer realisme wanneer de meest vreemde akkoorden worden gespeeld.

Als we kijken naar de Movie&Show categorie, zijn er een aantal nieuwe ritmes welke typisch Tyros 3 zijn. Sommige ritmes zijn perfect om de wat bombastische filmmuziek te spelen zoals 'Pirates of the Caribbean' terwijl andere styles weer heel goed passen bij de rustigere muziek zoals de door Hanz Zimmer geschreven soundtrack van de film 'Gladiator'.

Hoe mooi deze ritmes ook zijn, het meest vernieuwende ritme is toch zeker wel 'Ethereal Movie'. Normaal gesproken zit een speler vast in het tempo van het ritme, wat het soms lastig maakt om met meer emotie te spelen, vooral bij de wat langzamere muziek. Etheral movie overstijgt dit probleem door flexibel te zijn qua tempo bij de meeste variaties. Hier hoeft u de metronoom dus niet te gebruiken!
Bij het ritme hoort een resonerend sfeervol geluid en u kunt verwisselen van akkoorden op het moment dat u dit zelf wilt en niet wat het tempo aangeeft. Dit geeft een hele nieuwe dimensie aan het spelen op een Tyros 3, maar helaas is dit nog maar de enige style die van deze techniek gebruik maakt. Hopelijk zal het aanbod in de toekomst groeien!

Andere Klanken..
Natuurlijk is er naast de nieuwe Super Articulation 2 klanken nog veel meer moois in de Tyros 3. De bekende Sweet! groep bestaat nog steeds en fans van het orkestrale geluid zullen zonder meer blij zijn met de compleet nieuwe klanken als de 'Orchestral Flute', 'Oboe', 'Clarinet' en zelfs de 'Bassoon' (fagot). Alles klinkt fantastisch en er is zelfs een nieuwe 'Orchestral Harp' welke heerlijk klinkt. Naast dit alles zijn er ook nog nieuwe Super Articulation (1) klanken en nieuwe MegaVoices toegevoegd.

Voor de mensen die hoopten op nieuwe pianoklanken kunnen gerust ademhalen. Er zijn 5 nieuwe pianoklanken toegevoegd; 'Concert Grand' (pianoklank van de beroemde Yamaha CVP400 serie), 'Pop Grand', 'Rock Piano', 'Ambient Piano' en als laatste een 'Cocktail Piano'. Elke piano heeft zijn specifieke herkenbare klank en daarom kan deze selectie gebruikt worden bij alle genres muziek die u wilt spelen.

En voor de mensen die weg waren van de orgelklanken (bijna iedereen!), heeft Yamaha extra klanken toegevoegd waarbij ook gebruik wordt gemaakt van de Super Articulation techniek. Voor de Tyros 2 wilde Yamaha de orgelklanken zo 'kaal' mogelijk weer kunnen laten geven. Elke klank die als ruw werd gezien heeft het niet gered als klank op de Tyros 2. Nu heeft Yamaha voor de nieuwe Tyros 3 orgelklanken voor precies het omgekeerde gekozen. Alle kleine onvolkomenheden die juist de klanken zo authentiek maken zijn nu aan de orgelklanken toegevoegd. Dit geeft een ongekende mate van realisme aan de nieuwe klanken.

Tevens zijn er nieuwe drumklanken toegevoegd waar onder een krachtigere Rock Kit alsmede nieuwe Dance Kits.

De wat oudere klanken die minder belangrijk zijn geworden, zijn nu in één map geplaats met de naam 'Legacy'. Deze sectie kan gevonden worden door naar het voice menu te gaan en daar op de 'up' knop te klikken. U kunt dan ook bijvoorbeeld naar de GM&XG klanken gaan. U kunt dus niet direct naar de legacy klanken gaan. Dit is begrijpelijk, omdat Yamaha wil dat de nieuwe klanken gebruikt worden. Tevens is het prettig dat de nieuwe klanken altijd op de eerste pagina van het klank selectie scherm zichtbaar zijn.

De Motif invloeden..
Vaak worden de synthesizer klanken niet bij een bespreking van de Tyros in het verhaal meegenomen, omdat de gedachte is dat deze toch niet veel gebruikt worden. Maar zeker voor de jongere generatie Yamaha spelers is dit een sectie van groot belang. De Tyros 3 heeft een zéér grote hoeveelheid nieuwe 'Synth' en 'Pad' klanken welke direct van de Motif serie zijn gehaald.

Hoewel veel spelers niet direct in deze klank groep duiken, is het toch zeker wel interessant om eens de klanken langs te gaan en ermee te experimenteren. Natuurlijk kunnen de Pad klanken ook als extra klank erg goed gebruikt worden bij andere ritmes, dan alleen maar bij de moderne dance ritmes. Bovenop dit alles, kunt u ook nog de schuifknoppen gebruiken om direct tijdens het spelen de volumes van de verschillende klanken aan te passen. Dit maakt het ook voor een hele extra groep muzikanten interessant om met de Tyros 3 te spelen.

Beeldscherm..
Het LCD scherm van de Tyros 2 heeft vanuit de keyboard gemeenschap gemengde kritieken gekregen. Bij veel mensen werkte het scherm zonder enige problemen, maar anderen hadden gehoopt dat het scherm van iets hogere kwaliteit zou zijn. Het Tyros 3 scherm zal iedereen doen overtuigen van zijn kwaliteit.

Het is niet alleen beter, het is gewoon fantastisch. Door gebruik te maken van de TFT technologie krijgt het scherm een ongelooflijk helder en scherp beeld vanuit bijna elke hoek. Hierdoor is het ook geen enkel probleem om overdag buiten met het instrument te spelen. Yamaha is zo zeker van de kwaliteit van het scherm dat ze zelfs geen contrastknop hebben toegevoegd. En dat is zeker geen gemis!

Besturingssysteem..
Voor de mensen die al bekend zijn met de Yamaha instrumenten van de afgelopen jaren, zal de overstap naar de Tyros 3 probleemloos zijn. Qua bediening en logica van het instrument is er weinig veranderd, maar het uiterlijk van de menu's zijn wel gemoderniseerd. Nog nooit was het zo prettig om naar een keyboard scherm te kijken.

Er zijn wel nieuwe informatie-schermen bijgekomenvoor de 'one touch settings' (OTS) en de registraties. Het is nu mogelijk om op het TFT scherm te zien welke instrumenten onder de OTS knoppen zitten. U zult dus niet meer onverwacht een verkeerde klank krijgen wanneer u aan het spelen bent, omdat van tevoren zichtbaar is welke klank erna komt.

Nieuwe Functies..
Voor de mensen die met hun instrument het internet op gingen is er goed nieuws. Bij de Tyros 3 zit de internet aansluiting al in het instrument. Er hoeft dus geen gebruik meer te worden gemaakt van een lan-adapter. U kunt direct het keyboard via een internetkabel aansluiten op uw netwerk en via de Internet Direct Connect website muziek, oefeningen, bladmuziek, ritmes, music finder bestanden en nog veel meer downloaden.

Mensen die in een live situatie gebruik willen maken van een multi-pad om de muziek iets voller te maken, weten hoe lastig het kan zijn om de multi-pad precíes op het goede moment te laten starten, zodat deze in de maat speelt. Een oplossing hiervoor is om een break te gebruiken, zodat u meer tijd heeft, maar bij de Tyros 3 is dit verleden tijd. Naast de multi-pad knoppen zit een nieuwe knop waarmee de multi-pad synchroon gestart kan worden met het ritme. Inderdaad erg handig!

Bij de Tyros 2 was het soms lastig om aan de goede extra hardware zoals harde schijf en geheugen te komen. Met de Tyros 3 kunt u de paracetamol gewoon in de la laten liggen, want de Tyros 3 wordt standaard geleverd met een grote 80 gigabyte hardeschijf. Dit is meer dan genoeg voor de gemiddelde gebruiker en zelfs de audio opname enthousiasten zullen de schijf niet snel vol krijgen.

De 'hard disk recording' is ook verbeterd door middel van een 2-sporen opname mogelijkheid. Dit geeft u de mogelijkheid om eerst een audio-spoor op te nemen en daarna afzonderlijk nog een tweede op te nemen. Deze kunt u dan afzonderlijk aanpassen voordat u ze samenvoegt.

De Tyros 2 had problemen met grote USB-sticks. Modellen van bijvoorbeeld 8 gigabyte werden niet goed herkend. Bij de Tyros 3 is dit probleem verleden tijd. De Tyros 3 bezit ook de USB 2.0 standaard aansluiting. Dit betekent dat de gegevens-overdracht een veelvoud sneller gaat ten opzichte van het vorige model.

Mogelijkheid tot verbetering..
De Tyros 3 is een fantastisch apparaat, maar de multi-pads zijn nodig aan vervanging toe. Deze hebben weinig vernieuwingen ondergaan sinds de Tyros 1. Met alle nieuwe Synth geluiden in het bijzonder, is er veel ruimte voor uitbreiding. Maar ook dance multi-pads zijn een gemis. Hopelijk zal Yamaha deze op korte termijn als gratis download aanbieden.

De schuifknoppen hebben soms een wat grote verplaatsing nodig voordat ze reageren op de aanpassing. Dit blijkt vooral voor te komen op het moment dat de fysieke knop op een andere locatie staat dan dat in het scherm wordt aangegeven. De schuifknoppen zijn niet gemotoriseerd (wat goed is, want dan kan er ook minder stuk), maar daardoor staan ze soms niet automatisch goed.

Daarnaast is de aan/uit knop verplaatst naar de achterkant van het instrument. Dit is totaal anders dan bij de vorige modellen en zal dus enige tijd tot gewenning kosten.

Conclusie..
De Tyros 3 legt de lat weer hoger van wat er allemaal mogelijk is met een keyboard. De nieuwe DSP effecten voegen extra realisme toe aan de ritmes en dit zorgt ervoor dat het instrument een heel nieuw gevoel van kwaliteit geeft tijdens het spelen, ten opzichte van de vorige modellen. Maar daar blijft het niet bij...

De schuifknoppen zullen de organisten onder ons zeker kunnen waarderen. En ook de rest van de Tyros liefhebbers zullen op een makkelijke manier tijdens het spelen aspecten als volume aan kunnen passen. Dit geeft een gevoel van controle wat de up/down knoppen nooit echt hebben kunnen geven.

Het lijkt er zeker op dat Yamaha heeft geluisterd naar de wensen van hun klanten, zoals USB 2.0, nieuwe piano klank, perfect beelscherm, snellere klank laadtijd en nog veel meer.

Hopelijk zullen externe bedrijven op een nog hoger niveau Tyros 3 klanken op de markt brengen welke met dank aan de USB 2.0 interface snel ingeladen kunnen worden.

De Tyros 3 is een stuk preciezer dan zijn voorganger. De Tyros 2 richtte zich op het puur namaken van elk genre wat met het instrument te bespelen is. De Tyros 3 is echter veel accurater en gaat zelfs wat ruiger om met de genres en klinkt daardoor een stuk echter dan de Tyros 2.

Laten we wel duidelijk zijn: de Tyros 3 is niet zomaar een Tyros 2 met een aantal nieuwe knopjes en aanpassingen om de mensen tevreden te houden. Nee, de Tyros 3 is een briljant keyboard dat op allemaal punten is verbeterd en weer een stuk geraffineerder is geworden dan de Tyros 2. Perfectie is misschien lastig te behalen, maar met de Tyros 3 komt Yamaha behoorlijk dicht bij haar doel. Tyros 1 eigenaren die overstappen naar de Tyros 3, zullen verbaast zijn van het enorme verschil tussen de instrumenten en ook de Tyros 2 spelers die de overstap durven te maken, zullen beloond worden met een warm gevoel van binnen na het spelen op de Tyros 3.

0.jpg

Ga straks zeker eens langs bij Muziekcentrum Oostendorp of bij een plaatselijke muziekwinkel om zelf achter het instrument te gaan zitten. U zult er geen spijt van krijgen. Zelfs na deze uitgebreide bespreking blijft er nog veel nieuws voor de Tyros 3 komen. Houdt daarom deze site in de gaten voor meer info.